Lpas breakfast nasi lemak ngan soya rilex2 kejap layan si Nemok
Sementara mak kupas and rendam pisang dalam air garam + kapur (bukan kapur barus)
Lebih kurang 10 minit mcm tu lah pisang2 tu berendam menyucikan badan
Lepas tu tibalah masa untuk disiat2 ehhhh bukan siat tapi disagat2
Pisang ni yang selalu kami guna buat kerepek, mak saya ckap
pisang nangka, ehhh entah la pisang apa . .
Ni lah rupa pisang yang dah direndam yang merah tu penyagat(baru beli )
yang lama dah xtajam. .
(takut jugak nak guna sebab tajam sangat)
Ni rupa pisang yang telah di sagat2, di sagat memanjang baru cantik
sebelum ni kat rumah Tok Com dia suka buat bulat . . .
So xberapa nak cantik . . .
Yang ni proses menggoreng xpayah guna minyak banyak sangat
pastikan minyak betul2 panas.
Lepas menggoreng inilah hasilnya, tapi hasilnya kuarang
memuaskan sebab pisang tu kuning sangat,
mak saya ckp pisang tu xkuning sebab dia belum lg (tua mcm mna xtahu lah)
mak ambik sebab pokok dia dh tumbang di tiup angin heheheeh
Ini adalah permandangan belakang rumah,
dalam keadaan yang xterurus sebab xda orang nak jaga
kat rumah memang banyak sangat pokok macam jenis pokok
mak ayah taman, sampai pokok petai pun ada . . .
lepas ni maybe misi buat krepek ubi pulak . . . . .
TIME TO NYUM2
No comments:
Post a Comment