Tetiba lak rasa teringin nak mkn soto hijau
rasa rindu lak, kat mana ehh nak cari soto hijau
kalau selalu nampak soto ngan kuah putih ja, kuah sup xpun green curry, tapi xnk kari!!!
masa makan dulu kat Medan tertanya jgak lah mcm mana kuahnya boleh jadi hijau
ada yg buat lawak cakap dia blend rumput letak dlm kuah hahaha
boleh jadi jugak dia daun dalam erti kata lain sejenis daun
tapi daun apakah itu??
sebab kuah soto ni berbau wangi, xkn daun pandan pulak kan . .
tapi walauapapun ni lah mkanan yang best yang boleh diterima tekak
selepas Nasi Putih and Nasi goreng Ayam Penyet,
hari2 makan ayam penyet boleh lemau ler jgak,
lagipun ayam kat situ murah berbanding dengan ikan . . .
Da dapat resepinya setelah 3 hari mencari di google,
terjumpalah resepi SOTO MEDAN kat blog ni yang bertajuk
Season Of Hope http://motivasyifa.blogspot.com rasa teruja nak buat ni membuak2 lak
RESEPI SOTO MEDAN
Bahan
Minyak makan untuk menumis
Minyak makan untuk menumis
Haluskan
8 butir bawang merah
6 siung bawang putih
1-2 sdm ketumbar, sangrai
1 sdt jintan, sangrai
1 sdt merica butiran
3 cm jahe
3 cm kunyit
3 sdt garam
3 batang serai, memarkan
2 -5 lembar daun jeruk purut
3 lembar daun salam
3 cm lengkuas, memarkan
1kg ayam kampung/ Ayam Ras (Boleh juga dengan daging, atau sesuai selera),
200 ml santa kental, Santan cair secukupnya.
Pelengkap
1 Ons Su'un (dicuci terlebih dahulu, rendam dengan air dengan suhu ruam kuku)
2 buah kentang rebus, potong-potong (dibuat perkedel juga bisa)
2 butir telur rebus, iris-iris
1 buah tomat, potong-potong
Bawang goreng untuk taburan
Daun Bawang untuk taburan
Emping goreng
Sambal cabai rawit (cabe merah juga ga apa tergantung selera)
Jeruk nipis
Kecap manis
Cara membuat
Panaskan minyak, tumis bumbu halus, serai, daun jeruk, salam, dan lengkuas sampai harum dan matang.
Masukkan ayam, aduk sampai daging ayam kaku.
Tuang santan cair, aduk dan masak sampai ayam empuk.
Angkat, kemudian goreng (Ayam) sampai kuning kecokelatan.
Suwir-suwir dagingnya. Sisihkan.
Didihkan kembali kuah soto dengan api kecil, tuang santan kental.
Didihkan kembali kuah soto dengan api kecil, tuang santan kental.
Aduk sampai mendidih.
Angkat.masukkan kentang rebus, telur, tomat, dan daging ayam suwir, Su'un secukupnya, ke dalam mangkuk saji.
Tuang dengan kuah panas.
Taburi dengan bawang goreng dan sajikan bersama pelengkapnya.
No comments:
Post a Comment